Als portretfotograaf wil ik zo min mogelijk met de instellingen van de belichting bezig zijn en mij zoveel mogelijk op het model focussen. Ik vind het daarom belangrijk dat een flitser makkelijk in gebruik is en het licht goed te sturen valt. Sinds een aantal maanden werk ik met de Godox V1 en het gebruikersgemak van deze flitser bevalt mij zeer goed. Na mij verdiept te hebben in de AD300 pro was ik benieuwd of deze ook aan mijn verwachtingen voldoet.

 

Uiterlijk

Wat het eerste opvalt is het uiterlijk. De AD300 pro heeft een strak en compact design. Waarbij het instelmenu zich aan de achterkant bevindt. De menuknoppen voelen stevig en stug aan, waardoor je goed voelt wat je doet. Het menu is overzichtelijk en duidelijk en de flitser is meteen klaar voor gebruik. De flitser weegt 1,4 kilo en is daardoor ideaal om mee te nemen. Een groot pluspunt voor de fotograaf wie regelmatig op locatie fotografeert of geen vaste studio heeft.

<p>Het is mogelijk om een Godox S2 Bracket Bowens te combineren met de AD300 pro. Hierdoor kan er een groot assortiment aan accessoires met een Bowensvatting gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld de Speedbox a90 softbox. De Godox S2 Bracket Bowens is ook te combineren met een reportageflitser en door het koppelstukje te verwijderen, zelfs te koppelen met de Godox V1.

Review Godox ad 300 pro Review Godox ad 300

Trigger

De flitser is gemakkelijk te verbinden met de Godox X PRO trigger. De flitser is te bevestigen op de flitsschoen van de camera en is aan te sturen tot vijf flitsgroepen, waardoor het aansturen van meerdere flitsers gemakkelijk wordt. 

Instellicht

 

De flitser is gemakkelijk te verbinden met de Godox X PRO trigger. De flitser is te bevestigen op de flitsschoen van de camera en is aan te sturen tot vijf flitsgroepen, waardoor het aansturen van meerdere flitsers gemakkelijk wordt. De flitser beschikt over een tweekleurige instellamp, waardoor de kleurtemperatuur aangepast kan worden van 3000K tot 6000K. De lamp is daarom niet alleen te gebruiken als flitser, maar ook als videolamp. Daarnaast is het instellicht qua intensiteit aan te passen. Door het instellicht op vol vermogen te zetten is de lamp bijvoorbeeld te gebruiken als continulicht, zoals hieronder uitgelegd wordt.

Praktijk

 

Tijdens de shoot met model Suzanne Engel heb ik de Flitser in gebruik genomen. In praktijk merk je meteen dat de flitser erg fijn in gebruik is. Het is een compacte, maar krachtige flitser.  Het menu is duidelijk en is zonder de handleiding te lezen te gebruiken. Als portretfotograaf is dit voor mij  een pre, ik wil meteen aan de slag kunnen.  Het aansturen via de Godox X PRO trigger gaat gemakkelijk en ook het koppelen van meerdere flitsers is in een handomdraai gebeurd, waardoor je het contact met het model kan behouden. De flitser is krachtig en snel. Binnen 0.01 tot 1.5 seconden klaar voor het volgende shot. De accu heeft een duur van circa 300 flitsen en kan daardoor lang mee.  De accu is verwisselbaar, waardoor je met een extra accu ook langere shoots kunt doen.

 

De AD300 met de beauty dish

Mijn favoriete lightshaper is de beauty dish. 95% van de tijd gebruik ik deze als hoofdlicht. In combinatie met de AD300 pro werd ik zeer enthousiast van het resultaat. De beauty dish  geeft een mooi contrast in de foto.  De beauty dish flitst indirect, waardoor de hardheid van de belichting tussen een directe flits en die van een softbox in zit. Omdat het contrast met de beautydish te groot was, heb ik de schaduwen  ingevuld met de Caruba Curved Face Reflector. Deze reflector ‘vouwt’ het licht niet allen prachtig om het gezicht heen, maar geeft ook een mooi catchlight in de ogen van het model. De AD300 Pro is combinatie met de beautydish voldoet aan al mijn verwachtingen. De flitser stond niet op vol vermogen, maar geeft toch een mooi, crispy licht.

Doordat de AD300 Pro ook te gebruiken is als videolicht en het licht qua intensiteit aan te passen is, kan deze ook gebruikt worden als videolamp of continue licht. Hierdoor worden de mogelijkheden tot creatief licht gebruik vergroot. Door de AD300 pro te gebruiken als continue licht in combinatie met het flitslicht van de v1 en een lage sluitertijd is het mogelijk om extra beweging in een foto te creëren. De lichtintensiteit  en de kleurtemperatuur zijn variabel, waardoor het licht te sturen is en je als fotograaf meer controle hebt over het licht. Voor de shoot heb ik de lichtintensiteit op vol vermogen gezet en de kleurtemperatuur op 3000k, waardoor de sfeer warmer werd. Aan het einde van de shoot heb ik gebruik gemaakt van een roze filter, Waardoor er een roze kleur in de schaduwen verscheen.

 

 

Specificaties Godox AD300Pro

Adviesprijs: € 599,-
Vermogen: 300 watt
Recycletijd: 0,01 tot 1,5 sec
Signaal: 100 meter X-2,4ghz signaalbereik
Accu: verwisselbare 14,4 V 2600 mAh lithium-ionbatterij
Synchgronisatie’: tweede gordijn, eerste gordijn, HSS
Flitsstanden: TTL / M / Multi
Groepen: A / B / C / D / E
Kanalen: 32
High Speed Sync: tot 1 / 8000ste seconde
Kleurtemperatuur bij 5600 ° K ± 200 ° K
Instellicht: Bi-color LED-instellicht (3000 ° K ~ 6000 ° K)
Afmetingen: 19,0×9,8×8,7cm
Gewicht: 1,4 kg met batterij
Info: godox.com

Voordelen:

  • Prijs – kwaliteit
  • Formaat en gewicht
  • Gebruiksvriendelijk menu
  • Flitslicht en videolicht
  • High speed sync
  • Aanpasbaar lichtintensiteit
  • Aanpasbaar kleurtemperatuur

Nadeel:

  • bracket nodig om accessoires met Bowens vatting te gebruiken.